Det var länge sedan jag delade med mig av ett recept! Nu när det närmar sig jul är det extra roligt att laga god mat av alla förstklassiga råvaror vi hämtar från naturen.
Tjädern har en ganska stor lever, jag har börjat att frysa in lever från tjäder och all annan fågel vi skjuter i separata små påsar, som jag efterhand samlar ihop i en större påse i frysen. Det blir en hel del, och räcker gott och väl till att göra flera omgångar leverpastej. Den här pastejen är bredbar, mild och krämig. Supergott på en bit vörtbröd med inlagd gurka. Det går säkert bra att göra pastejen på lever från fältfågel eller kyckling.
250 gram tjäderlever (eller annan fågel)
salt och peppar
1 msk smör + 75 gram smör
2 finhackade schalottenlökar
1 liten finhackad vitlöksklyfta
1/2 dl cognac
1 dl vispgrädde
ca 0,5 dl torkad karljohansvamp
2 stora äggulor
Gör så här:
Jag brukar tina upp levrarna, finputsa dem och lägga dem i en skål med mjölk över natten för att dra ut den eventuellt fräna smaken från tjäderlever.
Blötlägg svampen i lite hett vatten. Fräs finhackad lök i en matsked smör. Häll över cognacen och låt den koka in. Tillsätt grädden och låt den koka in så att konsistensen liknar en fast stuvning. Rör då ner resterande 75 gram smör. Låt stuvningen svalna.
Hacka levern grovt, krydda med salt och peppar. Häll av svampen och finhacka den. Mixa levern tillsammans med svamp och äggulor. Mixa därefter ner den avsvalnade lökstuvningen, se till att allt blandas väl.
Häll smeten i en pastejform eller liten brödform och täck den med aluminiumfolie, stick några hål i den med en kniv.
Grädda pastejen i 150 grader ca 40 minuter. Låt svalna med folie/lock på. Förvaras i kylskåp, men kan också frysas.
Smaklig spis!
/Maria