Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Valpar

Valpar väntas omkring 23 februari 2023

Mellan

SEJCH SEVCH SEUCH Kungshällans UF Tuula och J Meracus Midas

Parningen uppfyller Svenska vorstehklubbens avelskrav

Midas är född i Finland, men har helt tyska linjer. Hans mamma Fiona von der Köningsleite är hittills den enda finskägda hund som uppnått titeln KS (tysk jaktchampion) på elitprovet Dr Kleeman som hålls vartannat år i Tyskland. Midas pappa Unkas vom Theelshof har också titeln KS, båda föräldrarna har friska linjer från välrenommerade kennlar i sin stamtavla. Midas kommer från en kull med 6 syskon, varav en återfinns i Frankrike och en i USA. Samtliga är meriterade på jaktprov, uppfödaren Helena Behm, kennel Meracus, beskriver kullen som genomgående sunda jakthundar, starka apportörer med bra sök och samarbetsförmåga.

Midas har hittills två kullar i Sverige, födda 2020 och 2021, samt en i Finland född 2022. Från den äldsta kullen efter Fjällbrisens Sita har fem av åtta syskon meriterats på jaktprov som unghundar. Uppfödarna Ingemar och Åsa Stöckel, är mycket nöjda med kullen. Vi träffade två syskon ur Midas yngre kull med Råvatj ICindy på utställning i Umeå i november i år. Det var två trevliga och snygga unghundar.

Midas ägare Anders Larsson beskriver honom som en hund med fantastisk mentalitet. Han har sedan valp varit spontant lugn i flog, och har förmåga att fokusera och sortera vittring i samband med fågelkontakt vilket ofta ger flera skottchanser på stora spridda kullar. Midas har en sund kropp med starka tassar och bra päls, han har aldrig haft några krämpor eller sjukdomar. Han är 65 cm hög och har en passande benstomme, kraftfull utan att vara tung. Han har ett vackert hanhundshuvud med det rätta rastypiska uttrycket och ramsnosen. Midas är sparsamt startad på prov och utställning på grund av coronapandemin, han har 1:a pris ÖKL jaktprov (fjäll) och very good i jaktklass på utställning. Godkänd anlagsklass viltspår och HD:A, ED:UA.

Tuula har har två kullar födda 2019 och 2021, hennes valpar har mycket väl motsvarat våra förväntningar både jaktligt, mentalt och hälsomässigt samt att de är rastypiska. I hennes kull född 2019 efter Pictan Gibson har 6 av 7 friröntgade höfter och de som valt att även röntga armbågarna är fria, tre är jaktmeriterade (varav en riksprovsvinnare i elitklass och en uppflyttad i elitklass), 6 av 7 har visats på utställning eller exteriörbeskrivning med bra omdömen, varav en är utställningschampion.

Kullen född 2021 är fortfarande unga, men av dessa har fem av sex röntgats med fria höfter och armbågar, två är utställda i juniorklass med excellent och en i jaktklass med excellent. Två har genomfört BPH med skott. En är jaktprovsmeriterad med 2:a pris UKL och vår egen Estelle är jaktmeriterad med 2X1:a pris (fält 8) i unghundsklass och 1:a pris i öppenklass på skogsprov.

Av den här kombinationen förväntar vi oss sunda jaktkloka hundar av den ursprungliga vorstehtypen. Till Tuulas tredje (och kanske sista?) kull söker vi köpare som har som mål att utvärdera hunden väl både på jaktprov och utställning samt gärna BPH och viltspår. Är du intresserad av en valp efter Tuula, skriv ett mail och berätta lite om dig själv och vad du har för ambitioner med hunden.

Midas och hans föräldrar, klicka på bilderna för att se dem i full storlek.