Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Om oss

Vi som driver Kungshällans kennel heter Maria & Tomas Tjärnström. Vi bor på den Ångermanländska landsbygden i en by med gamla anor som heter Kungsgården. Vår gård är en gammal Ångermanländsk korsbyggnad. Jaktmarken har vi in på knuten, ovanför vårt hem ligger berget Storhällan som tillsammans med bynamnet fick bli vårt kennelnamn Kungshällans.

Vårt största gemensamma intresse är hundarna, jakten och att vistas i naturen. Vi jagar framförallt skogsfågel över våra hundar, men det blir även några turer på hösten och vårvintern till familjens ”fjällviste” i Kittelfjäll där vi jagar ripa. Dessutom jagar vi båda två älg för att fylla frysen med ”stapelföda” – älgkött. Det är ett privilegium att få ta del av skogens rika överflöd av vilt, bär och svamp, något som vi är mycket tacksamma för!

Tomas arbetar skift som processoperatör, ett jobb som ger utrymme för mycket tid i skogen med hundarna. Innan han träffade Maria 1996 hade Tomas ingen erfarenhet av jakt eller hundar, däremot var han en hängiven sportfiskare som tyckte om att vistas i naturen. Med Maria följde bekantskapen med hennes familj som bestod av jägare och ett par långörade brunspräckliga hundar av en sort som han inte sett tidigare. Efter att ha följt med Maria och svärföräldrarna på ripjakt i Kittelfjäll anmälde sig Tomas till jägarexamensutbildningen. Resten är historia och sedan dess har flugspöet legat och samlat damm…  År 2002 kom vår första gemensamma hund Råvatj Strimma in i vårt liv, och vid det här laget var Tomas helt frälst av jakten med stående fågelhund. Strimma var en storgående fjällturbo som gjorde sig bäst på fjället, som de nybörjare vi var lyckades vi inte fullt ut att skola henne till att fungera i skogen. Men Tomas blev trots det allt mer förtjust i skogsjakten, och med nästa hund Ormkullens E´Nitro var förutsättningarna bättre. Tomas och Nitro blev ett oskiljaktigt team i skogen och lärde sig mycket av varandra.

Jakten med våra hundar är nr 1 för Tomas, men han jagar även älg, bäver och kråkfågel mellan varven. Jaktprov ser han som ett ”nödvändigt ont” eftersom vi har kennel och behöver utvärdera och meritera våra avelshundar. Fick Tomas välja själv skulle all ledig tid gå till jakt 🙂 Men när hundarna gör bra ifrån sig är det ändå ganska kul med jaktprov. När man dresserar sin hund grundligt och tränar på eftersöksmomenten varje år inför jaktproven så får man njuta desto mer av en trevlig följsam jaktkompis i skogen.

Maria arbetar som handläggare på Länsstyrelsen Västernorrland och är egenföretagande konstnär. Hon har vuxit upp med jakt och vorstehhundar och har alltid varit inställd på att skaffa egna vorstrar. Som 16 åring började hon med sin jägarexamen och vid 19 års ålder började hon jaga älg i jaktlaget där vi fortfarande är medlemmar. Men först efter avslutade studier 2002 fanns det utrymme att skaffa en egen vorsteh, som tur var så var inte Tomas speciellt svår att övertala 🙂

Maria har alltid haft ett stort djurintresse, från början var det hästar och så småningom blev det kaninuppfödning. Då föddes hennes stora intresse för avel, som så småningom riktades mot hundarna och utmynnade vår första valpkull 2006, starten på Kungshällans kennel. Maria är den som lusläser resultatlistor och stamtavlor, håller koll på intressanta hanar och följer valpkullar efter spännande kombinationer både i Sverige och utomlands. Utställning är något som Tomas helst inte befattar sig med så det är också Marias avdelning, men vi hjälps båda åt med grunddressyren och jaktträningen av våra hundar och växlar mellan att föra dom på jaktprov. Maria tränar en del viltspår med våra hundar och med Tuula som har en naturlig talang för spårandet har intresset blivit ännu större då dom även provat på att spåra i ”skarpt läge”.

För Maria är jakten en helhetsupplevelse. Medan Tomas är den som ”fyller frysboxen” så jagar Maria lika mycket med kameran som med bössan. Hennes sinne är alltid öppet för alla intryck från skog och mark som antingen blir till foton eller akvarellmålningar. Maria gillar att skapa, skriva och dokumentera både i ord och bild, det är hon som framförallt sköter vår hemsida och facebooksida samt redigerar film emellanåt. Med en actionkamera på Tomas som jagar oftare och mer intensivt så blir det en hel del filmmaterial att njuta av resten av året då det inte är jakttid 🙂