Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

SEJCH SEVCH SEUCH Kungshällans UF Tuula

Tuula 4 år

Född: 2016-05-14 Egen uppfödning

Utställning: Excellent, CERT, BIR, BIM 2, SEUCH

Jaktprov:

  • 1:a pris UKL (fält) med 170 p.
  • 1:a pris med 82 poäng och tredjeplats i finalen på finska unghundsprovet Junkkari (fält)
  • 1:a pris med 8 på fält, 178 p ÖKL på vårprov 2018 (vinterfjäll)
  • SE JCH 2X1:a pris EKL (fjäll: fältbetyg 7, skog: fältbetyg 8)
  • Vandringspriset ”Orrspelet” för bästa hund under Solbergsprovet 2018 (1:a pris med fält 8)
  • Hederspris för bästa spårarbete i elitklass, Riksprovet 2018
  • 1:a pris, fältbetyg 8, 173 poäng och 2:a plats, bästa fälthund med CACIT och bästa rapportör på Riksprovet (skog) i Hällefors 2019

Övriga utmärkelser:

  • Jämtland-Västernorrlands vorstehklubbs aktivitetspris ”Kniven” 2018
  • 3X1:a pris ÖKL viltspårprov, Svensk viltspårchampion

HD:A

Genomfört BPH med skott

SVK:s resultatdatabas

Fotoalbum

Nelly Ura stamtavla

Tuula är en riktig ”once in a lifetime” hund! Redan vid 5,5 månaders ålder jagade hon självständigt och medvetet, därefter har hon bara fortsatt att imponera på oss.

Våren 2017 vid 11 månaders ålder fick hon fältbetyg 7 i unghundsklass på fält, som resulterade i ett 1:a pris efter att hon gjort eftersöksgrenarna. I September 2017 startade vi på det stora unghundsprovet Junkkari med över 300 deltagande hundar. Tuula fick 1:a pris på provet och slutade som trea i den prestigefyllda finalen. Våren 2018 premiärstartade Tuula och Tomas i öppenklass på vårvinterprov och fick då fältbetyg 8 vilket betyder att hon blev uppflyttad i elitklass.

Hösten 2018 i elitklass började med att hon fick fältbetyg 7 på riksprovet i Mittådalen. Tyvärr klarade hon inte vattnet så det blev inget pris. Men senare fick hon 1:a pris i Klimpfjäll och avslutade på topp med ett 1:a pris och fältbetyg 8 på skogsprov i Solberg, därmed var jaktchampionatet i hamn.

2019 startade vi Tuula i elitklass på riksprovet som gick på skog i Hällefors. Hon fick 1:a pris med 8 på fält och slutade på en andraplats med CACIT för bästa fälthund och pris för bästa rapportör.

Så här långt kan vi konstatera att Tuula är den bästa och mest kompletta hund vi någonsin haft! Hon har en stark motor, hög jaktlust och är en viltfinnare av rang. Hon är härlig att se på fält och fjäll där hon söker stort och kraftfullt samt har en förmåga att utnyttja vinden på ett smart sätt. I skogen har hon utvecklats till en säker rapportör.

Tuula gillar att spåra, hon har fått rycka in i skarpa eftersök både under älgjakten och vid trafikeftersök. Sommaren 2019 satsade vi på viltspårprov, och hon kunde efter tre raka 1:a pris kvittera ut sitt viltspårchampionat. Vi använder Tuula enbart till jakt på fågel, samt till viltspår och apportering men hon har även rovviltskärpa och klövviltsintresse. Flera gånger har hon ställt grävling och om hon får chansen så stöter hon rådjur och hare som hon driver kort med skall. Men eftersom vi inte har den typen av jakt hos oss så har vi inte uppmuntrat dessa egenskaper. Mentalt är Tuula mjuk och följsam vilket gör henne lättdresserad och trevlig att jobba med. Hon hetsar inte upp sig i onödan vid triggande jaktsituationer, utan har en förmåga att bli ”iskall” och fokusera på sin uppgift i stället. Och nästan det bästa av allt: hon är 100% pipfri! Hennes enda nackdel som vi ser det är att hon har vaktinstinkt och skäller ut alla som kommer upp på vår gård, inbrottstjuvar göre sig icke besvär hos oss! Annars är hon en riktig soffpotatis hemma, hon gör inte mycket väsen av sig och tycker om att ligga och mysa.

Våren 2019 föddes Tuulas första valpkull efter Pictan Gibson där vi behållit dottern Kungshällans GT Vildvittra. Tuula visade sig vara en duktig mamma och hennes avkommor visar riktigt goda takter så här långt både vad gäller jaktliga egenskaper, mentalitet och hälsa. Hittills är tre i kullen jaktprovsmeriterade, varav två är uppflyttade i elitklass. Dottern Lovis vann riksprovet på fält 2021. Vår egen Vildvittra har haft hittills haft en del käppar i hjulen under sin provkarriär, hon har 2:a pris i UKL och ÖKL (skog resp. fält).

Våren 2021 föddes Tuulas andra kull efter den franska importhanen Pedro du val de Céze, där har vi behållit dottern Kungshällans PT Estelle ”Stella”. Hon är en härlig ung dam med ”extra allt”, redan vid två års ålder hade hon hunnit med att få 2X1:a pris UKL fjäll med 8 på fält båda gångerna, samt 1:a pris ÖKL skog på första starten.

Tuulas tredje kull föddes i februari 2023 efter Meracus Midas. Det ska bli spännande att följa dessa valpar som i hoppas blir lika bra som Tuulas tidigare avkommor.