Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

SEJCH SEVCH Kungshällans UF Tuula

Född: 2016-05-14 Egen uppfödning

Utställning: excellent, CK juniorklass. Excellent jaktklass.

Jaktprov:

  • 1:a pris UKL (fält) med 170 p.
  • 1:a pris med 82 poäng och tredjeplats i finalen på finska unghundsprovet Junkkari (fält)
  • 1:a pris med 8 på fält, 178 p ÖKL på vårprov 2018 (vinterfjäll)
  • SE JCH 2X1:a pris EKL (fjäll: fältbetyg 7, skog: fältbetyg 8)
  • Vandringspriset ”Orrspelet” för bästa hund under Solbergsprovet 2018 (1:a pris med fält 8)
  • Hederspris för bästa spårarbete i elitklass, Riksprovet 2018
  • Jämtland-Västernorrlands vorstehklubbs aktivitetspris ”Kniven” 2018
  • 3X1:a pris ÖKL viltspårprov, Svensk viltspårchampion

HD:A

Genomfört BPH med skott

Fotoalbum

Nelly Ura stamtavla

Tuula är  en lugn och mysig tjej som alltid är glad. 5,5 månader gammal visade hon redan upp ett medvetet fjällsök och presterade sin första jaktbara situation på ripa. Sin första höst fick hon mycket tid i skogen och har stiftat bekantskap med gråfåglarna. På fjället under vårvintern 2017 visade att hon är en naturbegåvning som söker stort och självständigt, står fast och sekunderar. Vi fick fälla första ripan för henne så hon kunde därefter titulera sig jakthund på riktigt.

Våren 2017 vid 11 månaders ålder fick Tuula fältbetyg 7 i unghundsklass på fält, som resulterade i ett 1:a pris efter att hon gjort eftersöksgrenarna. I September 2017 åkte vi över till Finland och deltog i det stora unghundsprovet Junkkari med över 300 startande hundar. Hon fick 1:a pris på provet och slutade som trea i den prestigefyllda finalen. Våren 2018 premiärstartade Tuula och Tomas i öppenklass på vårvinterprov, Tuula fick då fältbetyg 8 vilket betyder att hon blir uppflyttad i elitklass efter genomförda eftersöksgrenar.

Hösten 2018 i elitklass började med att hon fick fältbetyg 7 på riksprovet i Mittådalen. Tyvärr klarade hon inte vattnet så det blev inget pris. Men senare fick hon 1:a pris i Klimpfjäll och avslutade på topp med ett 1:a pris och fältbetyg 8 på skogsprov i Solberg, därmed var jaktchampionatet i hamn.

Så här långt kan vi konstatera att Tuula är den mest mogna unghund vi någonsin haft! Hon har en stark motor, hög jaktlust och är en viltfinnare av rang som ofta finner ripa till och med före våra erfarna äldre hundar. Hon är härlig att se på fält och fjäll där hon söker stort och kraftfullt samt har en förmåga att utnyttja vinden på ett smart sätt. Hon visar också goda takter i skogen, men där tar det någon säsong till innan hon behärskar de luriga gammeltjädrarna i klass med de äldre hundarna. ”Utbildningen” främst tillsammans med husse i skogen fortgår kontinuerligt, hon har visat prov på rapportering och den färdigheten lär utvecklas ju mer hon jagar.

Tuula gillar att spåra, redan hösten 2017 drog vi en del blodspår med henne, och hon fick hjälpa till att spåra upp en skadskjuten älgkalv. Hösten 2018 gjorde hon anlagsprovet med beröm godkänt, planen var att starta henne i öppenklass viltspår men på grund av den heta torra sommaren blev det inte så mycket träningsspår, så vi siktar på det till nästa säsong i stället. Vi använder Tuula enbart till jakt på fågel, samt till viltspår och apportering men hon har även visat på rastypiska egenskaper som rovviltskärpa och klövviltsintresse, flera gånger har hon gått i närkamp med grävling och hon stöter rådjur och hare som hon driver kort med skall. Det är i sig inget fel med de egenskaperna, men vi försöker dämpa klövviltsintresset eftersom vi inte vill att hon ska få för sig att driva ren på fjället. Mentalt är Tuula mjuk och följsam vilket gör henne lättdresserad och trevlig att jobba med. Hon hetsar inte upp sig i onödan vid triggande jaktsituationer, utan har en förmåga att bli ”iskall” och fokusera på sin uppgift i stället. Och nästan det bästa av allt: hon är 100% pipfri! Hennes enda nackdel som vi ser det är att hon har vaktinstinkt och skäller ut alla som kommer upp på vår gård, inbrottstjuvar göre sig icke besvär hos oss 😉

Våren 2019 föddes Tuulas första valpkull efter Pictan Gibson där vi behållit dottern Kungshällans GT Vildvittra. Tuula visade sig vara en bra mamma och valparna visar goda takter så här långt.

Annonser