Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Summering i värmeböljan

Lämna en kommentar

Nu var det länge sedan jag skrev något här, mycket har hänt sen sist! Vi befinner oss mitt i århundradets värmebölja med torka och skogsbränder som rasar runt om i landet. Inte minst på vår egen prov- och träningsmark! 😦 Det återstår att se om det går att hålla till där i fortsättningen, än så länge är inte branden släckt…

Både hundar och folk sliter ont i värmen, inte minst undertecknad som jobbar hela sommaren. Hade jag vetat att det skulle bli så här extremt varmt så skulle jag unnat mig ett par semesterveckor bara för att stå ut! Nu är det bara att bita ihop och längta till hösten och vettiga temperaturer… Vi badar både oss själva och hundarna så ofta vi bara hinner i vår tjärn.

Dimma är hysteriskt galen i vatten…

Det sista jag skrev i mars (!) var om sista vårvinterjakten i Kittelfjäll när vi hade snörekord. Verkligen kontraster motför hur vi har det nu! Vårvinterprovet vi hade anmält Tuula till i Mittådalen blev ju intställt på grund av kyla och snö. Men Tomas kom med på ett särskilt prov i Gräftåvallen och det visade sig bli stolpe in den här gången! Tuula fick visa vad hon går för och fick en 8:a på fält och 9 på apporten på sin första start i öppenklass 😀 Den 9 juli gjorde vi eftersöksgrenarna och med 10-10 kunde hon kvittera ut sitt 1:a pris med 178 poäng. Och med det är hon uppflyttad till elitklass inför höstens prov! Det kändes riktigt kul, vi har ju sett vad hon går för på jakten där hon till och med slår våra äldre hundar, men på fältproven har hon haft stolpe ut flera gånger.

Från extrem vinter…

 

…till extrem sommar. Hundar och folk går på halvfart.

En vecka efter första provet startade vi i elitklass, men det gick åt pepparn. Tuula hade precis börjat löpa och värmeböljan hade slagit till, inte bästa förutsättningarna. Tuula spårade bra fram till gåsen och tog med den tillbaka, men släppte den en bit före slutet och kom in tom. Efter två försök att skicka om henne blev hon borta, och vi fick i stället höra hennes karaktäristiska drevskall. När hon kom tillbaka efter några minuter var hon helt knäckt, föll flämtande omkull intill bilen och kunde knappt stå på benen… Hon måste ha trampat upp något vilt på tillbakavägen, kanske en hare? som var mer lockande så hon gav sig ut på drev i stället. Så klart blev vi besvikna att hon inte fixade det efter att vi tränat så flitigt hela våren och sommaren, men vi får påminna oss om att hon är en väldigt ung elithund som inte är 100% genomarbetad än. Nu ska hon få löpa klart innan vi drar fler spår och gör ett nytt försök i elitklass.

I och med 1:a priset med 8 på fält öppnar sig möjligheten för oss att starta Tuula på riksprovet i år igen – den här gången i elitklass! Årets riksprov går av stapeln i Mittådalen. I fjol ångrade vi att vi inte startade Nelly på riksprovet på Gotland eftersom hon är så fräsch och spänstig, så i år tänkte vi anmäla både mor och dotter. Nelly är ju egentligen ”färdig”, både jakt och utställningschampion, men när vi ändå ska dit är det kul att starta med varsin hund. Riksprov är ju lite mer än ett vanligt fältprov, och om den 2,5 åriga ”adepten” Tuula inte har turen med sig så har vi en chans till i hennes rutinerade morsa 🙂 Med tanke på det har Nelly fått vara med på sommarens gruppträningar för att hon ska känna att hon är fit for fight.

Nelly – vår drottning ❤ En spänstig rutinerad nioåring.

 

Dubbelapport! Patron får tjänstgöra som ”trigger” för sin lillasyster. Med brorsan i hälarna tvekar hon inte att ta ett obekant apportvilt.

Vid det här laget tycker vi att vi överlag fått en bra utvärdering av UF kullen både vad gäller hälsa, mentalitet och jaktegenskaper. Den 1 juli gjorde fyra av syskonen BPH beskrivning i Timrå, det var Tuula, Kyllikki, Metso och Matti. Det var intressant att se likheter och skillnader hos syskonen! Alla hade en positiv attityd, kände sig trygga och lät sig hanteras av främmande person men hade inget större intresse att söka kontakt. De hade alla hög energi men mindre lekintresse, stort intresse för mat (förstås 😉 ). Matti som är försiktig av sig blev tyvärr så pass skrämd på ett moment att det tog för lång tid att komma över och beskrivaren valde därför att avbryta testet för att det inte skulle ge missvisande resultat på övriga moment. Resten av syskonen genomförde alla momenten och med skott på slutet.

Kyllikki i momentet ”närmande person”. Fler bilder från BPH tillfället finns på vår facebooksida.

Hittills är fyra av syskonen HD röntgade med resultat A, tre har också AD: UA. Tuula, Kaisa, Metso och Mira startades på jaktprov i unghundsklass 2017, och Matti på eftersöksgrenarna. Hittills är Kaisa och Tuula jaktprovsmeriterade. Alla syskonen utom Mira är utställda i allt från valp och juniorklass till öppenklass med omdömet att de är tillräckligt snygga och rastypiska för att utgöra ett gott avelsresultat. Jag gick ut hårt och ställde Tuula fyra gånger i jaktklass nu i vår/sommar men tyvärr stannade bedömningen på ”slätt” excellent samtliga tillfällen, så vi väntar med fler utställningar tills hon blivit lite äldre och fastare i kroppen. Syrran Kyllikki slog däremot till med excellent och CK i ÖKL på SVK:s utställning i Lycksele i våras :D. Jag har uppdaterat UF kullens sida med en del nya bilder och deras senaste resultat, hoppas få fylla på med ytterligare fler efter höstens jaktprov 😉

Team Kungshällan på riksprovet 2017, Gotland. Frederik med Metso, Tomas med Tuula och Nelly, Hanna med Kaisa och Christopher med Mira.

I och med det så känns det som om vi är redo för nästa generation här på Kungshällan! Vi har bestämt oss för att para Tuula när hon löper nästa gång i januari-februari. Den tilltänkte hanen är utsedd, jag kommer att presentera honom framöver. Det ska bli så spännande med valpar igen! 😀

/Maria

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s