Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Premiärveckan i Kittelfjäll

1 kommentar

Den efterlängtade premiärveckan är till ända, och den tillbringade vi traditionsenligt i Kittelfjäll. Eftersom premiären inföll på en tisdag i år så var vi uppe i stugan redan helgen innan. Det var skönt att koppla av och som det så populärt heter i sociala medier – ”bara vara” i några dagar.

Paradiset på jorden...

Paradiset på jorden…

Ripinventeringen och de rapporter vi hört var inte speciellt muntra, lite fågel och små kycklingar. Dessutom brukar det ju vara en smärre invasion med folk just under premiärveckan. Med det fortfarande väl frikostiga regelverk vi har så gäller samma villkor att jaga i fjällen oavsett nationalitet. Många norrmän passar på att jakta i nabolandet i väntan på sin egen premiär ett par veckor senare, samt att svenska fjällvärlden blivit ett populärt resmål för skjutglada italienare. Men vi längtar ju alltid till vårat ”fjälls” där Marias familj haft sin stuga sedan tidigt 1980-tal, så vi ser det mer som semester med rekreation och en första mjukstart för både oss och hundarna inför jaktsäsongen, utan större krav på mycket fågel i säcken med hem.

Till bords vid Rolf nytillverkade rustika bord

Till bords vid Rolf nytillverkade rustika bord

Ripmiddag på fjolårets skörd

Ripmiddag på fjolårets skörd

Att boka jaktkort genom det nya systemet NatureIT är ett äventyr i sig, vi lyckades i sista stund få tag på kort till premiärdagen åt både oss och Marias föräldrar Rolf och Monica på det sista området där det inte var fullbokat. Väderprognosen visade på strålande sol, så vi befarade en varm premiärdag. Alla tre varianter av blodsugare; mygg, knott och småsvian förföljde oss envetet under vandringen upp genom fjällbjörkskogen, men väl uppe på kalfjället blåste en välsignad svalkande bris som höll flygfäna på avstånd.

Rolf & Jorm med spänstiga steg över fjället

Rolf & Jorm med spänstiga steg över fjället

premiar15_167

Patron levererar nyfälld ripa till husse

premiar15_180

Tomas och Patron i samförstånd

"Viddernas drottning" njuter av lunchvila under husses jacka

”Viddernas drottning” njuter av lunchvila under husses jacka

Vi fick en riktigt fin premiärjaktdag och flera av våra farhågor kom på skam! Visst såg vi andra jägare oavsett vilket håll vi tittade, men hundarna fann ändå en del fågel och några fick vi också med oss hem. Kycklingarna var normalstora och flög bra. Solen sken och temperaturen höll sig inom rimliga nivåer. Hundarna njöt av att få sträcka ut och vindsurfa över fjället. Nelly är vår ”viddernas drottning”, hon är så härlig att se i sitt rätta element, precis som sin mor Strimma i sin krafts dagar. Hon matar på i samma härliga fart och vidd. Dimma är också en liten arbetsmaskin som pinnar på oförtrutet, även om farten och vidden inte kan mäta sig med Nellys, och Dimma kan bli omständlig på löpor. Patron är lite ojämn ännu, han har inte fått det rätta drivet att söka självständigt, stannar vi till så stannar också han och är det för lite vittring tappar han inspirationen. Men det kommer nog med ålder och erfarenhet, i skogen är han riktigt duktig. Halvbrorsan Jorm däremot har mer ”jävlaranamma”, Rolf är mycket nöjd med honom.

Resterande dagar tog vi ”varannandagsjakt”. Efter premiären lättade trycket lite på de populäraste områdena som lämpar sig för dagsturer. Andra jaktdagen gick vi i tät dimma. Nelly hittade en påskjuten stackars orrtupp som fortfarande levde, hon levererade den spontant in till husse. Vi hade några situationer, men gjorde en kort jaktdag eftersom vädret blev sämre med regn och blåst. Tredje och sista jakdagen gick vi och ”trängdes” på ett litet populärt fjällområde, vi hade andra jägare på båda sidorna, framför och bakom oss så det gällde att hålla koll på skjutriktningarna! Men trots det så hittade hundarna några spridda ripor varav vi fick fälla varsin.

11960068_812922218823755_4454774790676179725_n

Tomas och Dimma – vår lilla ”köttjägare” sista jaktdagen. Hon hade fått ett jack i en trampdyna därav det rosa bandaget.

Vi har haft en skön vecka, men med facit i hand skulle vi ha tillbringat premiärveckan på hemmaskogen i stället där man har oändliga hektar tjäderland bara för sig själv. På sin höjd kan vi träffa på Anders och Peter med sina respektive finnspetsar eller morsa på någon harjägare som sitter vid sin brasa vid vägen och väntar på upptag, annars är vi ytterst få småviltjägare på vårt jaktvårdsområde. Kanske blir det så nästa år… Men vi kommer nog ta en tripp till Kittelfjäll igen i oktober, då brukar det vara gott om plats på fjället och bra jakt!

11951813_812922122157098_6161433141430305876_n

Nu väntar nästa äventyr, några dagar innan fjällresan började Dimma löpa och på självaste premiärdagen var det Nellys tur. Fortsättning följer! 🙂

/Maria

PS: Fler bilder från premiärveckan finns i vanlig ordning på facebook!

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

En tanke på “Premiärveckan i Kittelfjäll

  1. Vi var oxå i Kittelfjäll premiärveckan, dock bara 2 dagar på fjället för vår del sen bar det av hemåt igen. Fantastiska dagar och som ni beskriver, bara att komma upp är ju en vinst i sig, blir det dessutom någon fågelsituation är det ju kanon och fälld fågel är grädde på moset :). Kul att läsa om era bravader och som vanligt, underbara bilder!
    Hälsningar från Linda & Skoja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s