Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Eftersökstider

2 kommentarer

Sommartid är eftersökstid! Medan vanligt folk ligger i solen och äter glass roar vi oss nördiga vorstehmänniskor med att släpa omkring döda djur i skogen 🙂

Om en månad är det dags för prov i eftersöksgrenarna spår och vatten, och vi trappar upp träningen. I år har vi bara tänkt starta Nelly i öppenklass och elitklass, och vi kämpar med att försöka få henne att apportera räv. Trut, kanadagås och tunga dummies med eller utan rävskinn fixar hon utmärkt. Men äkta räv – där är det stopp! Troligtvis gick vi får fort och hårt fram när vi började med rävapporteringen i höstas. Helt klart är det inte hunden det är fel på, vi får helt enkelt rannsaka oss själva och försöka hitta på nya vägar mot målet. Tids nog kommer det ordna sig om vi bara tar det i små små steg, problemet är bara att provdatumet obönhörligen närmar sig!

I helgen var Helena och Brage här och vi tränade spår och vatten tillsammans. Brage älskar att jobba och kastar sig in i uppgifterna med stor entusiasm. Han behöver bara slipa på detaljerna så kommer det att gå bra. Efter att ha genomfört eftersöksgrenarna i ÖKL är han uppflyttad till elitklass efter att ha tagit en 7:a på fält i april.

Vi ägnar också mycket tid åt vår yngsta ”adept”, i och med att vi tinar upp apportvilt var och varannan dag så har Patron fått bekanta sig med både trut, kanadagås och räv. Han hämtar allt spontant med stor glädje! Nåja, räven släpar han baklänges efter att först ha gett den en ordentlig omruskning 🙂 han har också fått hänga med några gånger till Härnösand där vi tränar lydnad och eftersök med vorstehklubben. Trots sina blygsamma fem månader har han förmåga att fokusera på uppgifterna trots störningar av andra hundar runtomkring. Det känns som vi har en ung Nitro igen! Här på bilden ser man tydligt att han är ”straffkommenderad” i bilen medan Brage och Nelly tränar. Visst kan man inte annat än älska en sån här liten härlig varelse? 😉

Nu under sommaren simtränar vi hundarna några gånger i veckan i vår tjärn, det är skönt för dom när det är varmt och skonsam träning speciellt för ynglingen Patrons växande kropp. Han älskar att simma och har samma fina ”bäverstil” som mormor Strimma, glider lätt och ljudlöst genom vattnet med hög rygg ovanför vattenytan. Undertecknad har också kommit igång lite smått med löpträning för att kunna hänga med Tomas framfart över fjället under premiärveckan utan att bli svimfärdig 🙂

/Maria

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

2 tankar om “Eftersökstider

 1. Många timmar tillbringar vi i skog med de två större tjejerna. Ztella och Hilda förbereds för kommande eftersöksprov och för anlagsprov i viltspår.
  Lilla tjejen Puma hon apporterar hej vilt hemma i trädgården!
  Hon är en mycket gladlynt fågelhund som försöker lära sig flyga. Att ha alla fyra tassarna i marken samtidigt är näst intill omöjligt!
  Inkallning, sitt och stanna samt ett väl inövat varsågod – inför avancen har vi! Dock gå fint är svårt med någon som hellre flyger;)
  Apporterar dummies och klövar utan problem. Dock behöver vi finslipa på avlämningen;)
  Hon är bara underbar och har en ögonkontakt som jag sällan skådat hos någon hund tidigare.
  Spåra är superkul och jag har lovat Ztella att om hon bara fixar de där 600 m en gång, så går det bli Pumas grej sedan!
  Så nu håller vi tummarna för att Ztella förstått budskapet!
  En liten egenhet har lilla fröken Puma!
  Hon bäddar och bäddar och bäddar och så bäddar hon lite till. Vem har hon ärvt det av!
  Husse har haft influensa och då passade Puma på att njuta någon timma extra under täcket ihop med honom!
  Hon har ingen större vattenpassion, men den ska vi jobba på så snart havet håller en mänsklig temp!
  Tack än en gång för att vi fått denna lilla varelse att ta hand om! ❤🐾

  • Härligt att höra att fler är lika nördiga som vi 😉 Jag kan snabbt svara vem Puma ärvt bäddandet från: mormor! Strimma kan bädda, krafsa och snurra hur länge som helst… en matta får aldrig ligga slät på golvet, hon krafsar och stökar tills den är en knövlig hög som hon sen lägger sig ovanpå. Lilla flyghunden Puma verkar brås mycket på mamma och mormor som är mer högtempererade än pappa, Nitro håller tassarna på backen och ligger hellre i bakhåll och lurar på brudarna när dom busar runt på gården.

   /Maria

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s