Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Valparna fem veckor

Lämna en kommentar

Den senaste veckan har vi successivt ökat mängden uppblött torrfoder till valparna, nu är dom uppe i tre mål om dagen. Och det syntes verkligen vid dagens vägning! Varje valp hade ökat mellan 5-700 gram! I storleksordningen ligger dom ganska lika, störst och tyngst är Patron, och de minsta är Prada och Pricilla. Men skillnaderna är små, valparna är mycket jämna och ingen har halkat efter. Nelly blir allt mer snål att släppa till ”mjölkbaren”, samtidigt som valparna blir allt mer påstridiga och hon får ofta ryta i ordentligt när dom försöker ta sig en tjyvslurk. Även mormor Strimma med sitt änglalika tålamod har börjat säga ifrån, om än väldigt milt, så valparna bryr sig inte nämnvärt utan fortsätter glatt bita henne i läpparna och göra blixtattacker på hennes tassar.

Vi har börjat ge valparna mat utomhus för att slippa en del ”mockning”. Direkt på morgonen hjälps vi åt att raskt packa ned valparna i en back och bära ut dom och maten innan dom hinner vakna till ordentligt. Direkt efter maten kommer de små ”kringlorna” som på beställning. När dom rastat sig har vi påbörjat inkallningsträningen, vi går mot bron medan vi visslar och lockar. Vid det här laget har dom blivit riktigt duktiga! Dom klättrar även uppför brostegen för egen maskin. Vi ska ta och filma det någon dag, det är en härlig syn när alla de små kommer tultande i full karriär 😉 När vi är hemma och har koll på valpskocken försöker vi också bära ut dom allihop när dom sovit, eftersom kisspölarna då kommer som på beställning. Det kan vara en första introduktion till rumsrenhet, att dom lär sig att behoven uträttar man ute på backen. Men visst blir det en hel del skurande och torkande ändå, moppen med såpvatten står ständigt framme förberedd 🙂

Valparna är för det mesta lösa i köket när vi är hemma, dom har en enorm energi att busa runt och utforska varje vrå, smyga och göra utfall på varandra. Det blir allt vildare brottningsbataljer som utspelar sig! Men lika snabbt tar energin slut och dom slocknar. Vi har filmat en hel del småsnuttar med mobilerna som vi satte ihop till en längre film. Den ligger på Youtube med en länk på vår facebooksida. Länkar in den här också:

Under veckan har vi fått besök av Marias syskonbarn ett par gånger, hund och människovalpar kommer bra överens! Vi har lagt ut lite nya bilder i omgångar i albumet på facebook, bland annat när barnen var och hälsade på.

Här kommer nya individuella bilder av våra småttingar:

Tik nr 1 Puma. En framåt och aktiv tjej av lättare modell, ser ut att bli riktigt snygg!

Hane nr 2 Plexus. En kraftig mörk kille, har senaste veckan varit kontaktsökande. Kommer gärna upp i knäet då man sitter på golvet. Tar pappas sura gruffande med ro när han försöker söka kontakt.

Tik nr 3, Pandora. En stor kraftig tjej, mörkast av skimlarna. När vi började ta ut valparna var hon den som gärna gick iväg och utforskade omgivningarna, verkar trygg och modig.

Tik nr 4, Pricilla. En liten tjej, ljusast av skimlarna. Litet näpet huvud. Utmärker sig inte speciellt än.

Tik nr 5, Pocahontas. En av de mindre tjejerna, var nyfiken och utforskande då valparna fick börja vara utomhus.

Tik nr 6, Prada. En liten nätt tjej som trots sin ringa storlek och tyngd tar för sig vid matskålen genom att knuffa undan sina syskon.

Hane 7, Patron. En rejäl kille, störst födelsevikt och fortfarande störst. Kullens ”Ferdinand”, lugn och tystlåten. Har senaste veckan börjat ta för sig och brottas en hel del med syskonen.

Tik 8, Primadonna. En kraftig mörk tjej, verkar lugn och trygg i sinnelaget.

Hane 9, Patriot. En kille av lätt modell, slank kroppsbyggnad, ser ut att bli snygg. Men trots sin lätta modell låg han denna vecka tvåa i viktligan, så han kan nog bli en rejäl högbent herre.

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s