Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Skogsfågeljägarn´s biff

3 kommentarer

Förra helgen fick jag för mig att rensa frysen på fågel av äldre årgångar som börjar bli lite frostskadad och trist. Jag fick en idé som jag provade, och det blev riktigt lyckat! Perfekt recept också om man har sönderskjuten fågel eller några rejäla tjäderlår. Dessa brukar vi frysa in separat tillsammans med hjärta och lever för att använda till soppa. Som vanligt har jag inga exakta mått utan lagar och kryddar på känn. En tjäderhöna, ett par lår av en tjädertupp samt dess hjärta och lever blev ca 6 portioner biffar.

Skogsfågeljägarn´s biff med palsternackspuré och kantarellsås

Till biffarna:

  • 1 st mindre tjäder/höna eller orre samt ev. tjäderlår, hjärta och lever. Eller använd enbart tjäderlår.
  • En bit rökt sidfläsk som motsvarar ca 1/3 av mängden fågelkött (så inte den rökta smaken tar över)
  • Finhackad färsk timjan
  • 1 finhackad gul lök
  • 2-3 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 näve torkade trattkantareller
  • 3 ägg
  • 1/2 dl skorpströ uppblött i lite vatten
  • 1 dl grädde
  • salt & peppar
  • Smör att steka i
  • Tranbär eller lingon, färska eller frysta

Palsternackspuré

  • Lika delar potatis och palsternackor
  • 1 purjolök
  • Grönsaksfond eller buljongtärning
  • Grädde
  • Salt & peppar

Kantarellsås

  • Kantareller, frysta eller färska. Torkade blötläggs först
  • 1 finhackad chalottenlök
  • salt & peppar
  • Smör att steka i
  • Grädde, mängd efter samvete
  • Mjölk
  • En skvätt sherry eller portvin
  • Maizenaredning
  • Salt & peppar

Tillbehör:

  • Skivad chevréost
  • En god gelé, tex svartvinbär eller portvinsgelé
  • Kokta grönsaker, små morötter och brysselkål är gott till

Palsternackspuré: Koka potatis, palsternackor och purjolök mjuka i buljong. Mosa och vispa med elvisp eller stavmixer, blanda i grädde och smaka av med salt och peppar. Kantarellsåsen: Lägg kantarellerna direkt i en torr het stekpanna. Stek tills all vätska ångat bort, tillsätt då smör och finhackad lök. Salta, peppra och låt det fräsa någon minut i smöret. Skvätt över sherry/portvin och rör om, låt fräsa en stund. Häll på grädde och låt det koka in. Häll över i en kastrull och späd med några deciliter mjölk så det blir lämplig mängd till biffarna, smaka av med salt och peppar. Låt såsen koka ihop medan du steker biffarna, och red den sedan med maizena.

Biffarna: Mal fågelköttet och det rökta fläsket grovt på köttkvarnen. Bryn finhackad lök och vitlök i smör så det blir mjukt men ej tar färg. Blanda löken i det malda köttet tillsammans med ägg, timjan, grädde och uppblött skorpströ. Smula i de torkade kantarellerna. Salta och peppra. Blanda alltihop väl, och provstek en liten biff för att smaka av kryddningen. Stek resten av biffarna och lägg dem i en form, häll över kantarellsåsen. Dekorera med tranbär/lingon och några kvistar timjan.

Servera med palsternacksupré, kokta grönsaker, gelé, chevréost och givetvis ett kraftfullt rött vin.
Bon appetit!

/Maria

Annonser

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

3 tankar om “Skogsfågeljägarn´s biff

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s