Kungshällans kennel

Korthårig vorsteh – German shorthaired pointer

Mellanlandning efter premiären

Lämna en kommentar

I går kom vi hem från Kittelfjäll efter premiärjakten. Vi har haft härliga dagar trots att vädret har varit oberäkneligt. Premiärdagen gick vi upp på Kittelfjället, vädret var växlande men mestadels uppehåll och bra sikt. Skönt för hundarna att det inte var så varmt! Vi hade många fina kullar med välväxta fåglar. Nitro gick som en gud från första släpp, man blir nästan gråtfärdig av lycka av att se honom jobba – han är verkligen på toppen av sin karriär nu! Målmedvetet och i hög fart skannade han av fjället, backe upp och backe ner med aldrig sinande energi, och det var också han som hittade de flesta kullarna. Det tjusigaste att se var när han pejlat in en orolig flock med fjällripor strax under fjällkanten. Vi såg inte  fåglarna, men kunde se på Nitro att dom sprang i viden precis framför honom. Han gled som en cobra med svans och rygg i en absolut rak linje, på exakt det rätta avståndet för att inte råka stöta upp dom. Vi följde gångståndet i närmare 100 meter innan han lyckades trycka fast fåglarna och vi kunde skicka honom på avance. Tomas fick skjuta doublé, och när han sedan skickade Nitro på apport försökte han hämta båda två! Det har han gjort förut på träning med mås, och hade nog fixat det den här gången också om inte Tomas stoppat honom när han försökte få in ripa nummer två i munnen 😉

Husse och hans älskade favoritkille. Är det så att Nitro är en "once in a liftime dog"? Hoppas verkligen inte! Vi ser fram emot att kunna spara en av hans avkommor för egen del i framtiden.

Husse och hans älskade favoritkille. Är det så att Nitro är en "once in a liftime dog"? Hoppas verkligen inte! Vi ser fram emot att kunna spara en av hans avkommor för egen del i framtiden.

Dimma sökte lite trevande i början med väl många stopp för att ”fråga” oss om hon gjorde rätt, men under dagens lopp fick hon större flyt i söket och ökade även på vidden. Hon var med och sekunderade på flera av Nitros fågeltagningar och fann också en egen kull som hon gjorde ett fint jobb på, Vi fick fälla varsin ripa för henne. Tant Strimma stukade tassen i gårkväll hemma vid stugan, så hon fick gå i koppel eftersom hon fortfarande haltade. Bettan lånade vi ut till Rolf och Monica som annars bara har en hund att jaga med, Nitros halvbror Frej. Bettan visar inga men av benbrottet för snart ett år sedan, hon är samma gamla fjällturbo som skuttar fram som en gasell över videsnåren. Lite svårt har hon dock med ”nödstoppen” i fågelsituationerna, det får vi jobba på! Rolf var glad över Frejs arbete, efter två år med noskvalsterproblem och en halsinfektion som slagit ut Frejs luktsinne kunde Rolf konstatera att han fått sin duktiga jakthund tillbaka.

Dag två tog vi en vilodag från jakt och ägnade oss åt att snickra och dona borta i Rolf och Monicas nya stuga, vädret var dimmigt och blött med regn som verkade komma från alla håll, men på kvällen sprack det upp en stund och blev fint.

Vilodag, hundarna passar på att ta igen sig i soffan

Vilodag, hundarna passar på att ta igen sig i soffan

Tredje dagen jagade vi på Kittelfjället igen, samma område som där vi hade så bra med fågel. Men dimman låg som ett lock över fjällen och gjorde det nästan omöjligt att jaga. Nitro hittade två kullar, den första sjabblade Dimma bort eftersom hon kom in i videsnåret fel i vind och råkade trycka upp dom. Det är lätt hänt då man är ung och oerfaren, Dimma är annars väldigt försiktig på vittring, det är nästan tvärtom att hon står lite för mycket tomt för vittring. Så hon var förlåten, men lite surt var det att se den stora fina kullen försvinna bort över fjället… Nästa kull som Nitro hittade var det i stället tant Strimma som strulade bort, och det berodde INTE på orutin! Nitro stod, Strimma såg det, fick fart och rusade förbi honom och röjde upp fåglarna! Ajajaj… inte snyggt! Vi kunde under dagen konstatera att Strimma passerat toppen av sin karriär som fjällturbo, hon har inte samma flyt i steget och stora vidd som i sin krafts dagar. Hon stannar ofta och tittar på oss, och vill gärna haka på Nitro eller Dimma i parsläppen.

Dimma står i Dimman, men det var bara en lega

Dimma står i Dimman, men det var bara en lega

Efter ytterligare en vilodag gav vi oss ut på ett nytt område, vi utgick från Grönfjäll och gick mot Klitvallen där vi jagade för några år sedan. Vädret var gudomligt! I dag hade jag för första gången tagit med mig min stora foto-arsenal, tyckte inte det var värt att släpa på de tidigare jaktdagarna då vädret var så trist. Vi fick gå länge innan vi hade fågelkontakt, det var härligt att se hur Dimmas sök mognat, nu sökte hon i stora vida slag utan onödiga stopp. Strimma däremot gick ungefär som i förrgår, utan det rätta klippet i steget. Hon hade också problem med magen, stannade ofta och gjorde toalettbesök. Under dagen beslöt vi att stryka Strimma från riksprovet, det var ändå en chansning att anmäla henne med tanke på hennes ålder. En fräsch jaktklok nioåring hade varit rolig att visa upp, men Strimma ska inte behöva dra på sig ett trist fältbetyg det sista hon gör i karriären. Nitro – våran jaktmaskin, han ångade som vanligt outtröttligt fram. Högt upp under fjället stod han för en orolig kull som lättade i omgångar medan vi var på väg fram, som tur var så låg några kvar då vi skickade Nitro på avance så Tomas fick skjuta en.

Nitro apporterar
Nitro apporterar
 
Vår jaktmaskin!

Vår jaktmaskin!

 
Det kryllade av lämmel på fjället! Hundarna tog sig ett och annat "mellanmål" men som tur var visade dom inget större intresse att jaga dom. Jag plockade upp en med bara händerna, dom är otroligt söta! Men måste vara lätta byten för fjällets rovfåglar.

Det kryllade av lämmel på fjället! Hundarna tog sig ett och annat "mellanmål" men som tur var visade dom inget större intresse att jaga dom. Jag plockade upp en med bara händerna, dom är otroligt söta! Men måste vara lätta byten för fjällets rovfåglar.

När vi lunchade passade jag på att Facebooka lite i mobilen, det är så dålig kontakt vid stugan men på fjället är det fullt spett! Till vår stora glädje låg där ett inlägg från Carina och Lars i Luleå med ”Giro” (Kungshällans NA Famous Grouse) som ordnat sin första tjädertupp! Inte illa för en sex månader gammal kille! Giro har tränat en hel del på fasaner och är ståndfast och jaktsugen. Vi ser fram emot fler rapporter från syskonen, om alla är så här tidigt jaktmogna och dressyren sitter är det inga problem att börja jaga lite smått med dom redan i höst!

Duktig kille!
Duktig kille!
 

Senare på dagen hade vi en del fågelkontakter, men det blev inga vettiga situationer. Hundarna var trötta och slarvade 😦 Men vi blev ”bjudna” på en ripa av ett annat jaktgäng som gick en bit ifrån oss, Nitro hittade en påskjuten ripa som fick hamna i Tomas ryggsäck. Det blev en lång jaktdag, och vi var ordentligt trötta då vi kom ner från fjället, efter ytterligare en god middag däckade både hundar och folk i säng.

 

På väg hem över Bergsjön, Strimma och min trumma som jag nyttjade flitigt på kvällarna efter jakten.
På väg hem över Bergsjön, Strimma och min trumma som jag nyttjade flitigt på kvällarna efter jakten.

 

Sista morgonen låg Bergsjön som en makalöst vacker spegel, det hade varit en fin dag att jaga! Men vi kände att vi ville hem och landa en sväng innan det är dags att åka till Mittådalen och Riksprovet så vi packade ihop och begav oss hemöver. Monica och Rolf stannar ytterligare en dag och snickrar på nya stugan innan dom åker hem. Vi kommer troligtvis att åka upp igen några dagar första helgen i oktober, men innan dess blir det en hel del skogsjakt härhemma, älgjakt och jaktprov. Förutom riksprovet så kommer vi att starta i Klimpfjäll med Dimma och Bettan den 24-25 september.

Här är en länk till hela fotoalbumet på Facebook

Ha en fortsatt skitjakt allihop! 😉

/Maria

Författare: Kungshällans kennel

Uppfödare av korthårig vorsteh - Breeder of German shorthaired pointers

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s